Kinderopvangtoeslag in 2024
Op het moment dat je kinderopvang overweegt voor je kind, gaat ook de vraag ‘hoe duur is een kinderdagverblijf?’ spelen.
Monkey Donky Speelhuis biedt buitenschoolse opvang en kinderopvang in Groningen aan voor kinderen van 3 maanden tot en met 12 jaar. Een alternatief voor kinderopvang is opvang bij een gastouder. Twijfel je over welke vorm van opvang het beste bij jouw situatie past? Op deze pagina’s lees je meer informatie en lichten we de belangrijkste verschillen tussen kinderopvang en gastouderopvang toe.
Gastouderopvang is kleinschalige en flexibele kinderopvang op maat. Het gaat om één volwassene, de gastouder, die kinderen in kleine groepjes of alleen opvangt. Dit kan zowel in het huis van de gastouder, als in het huis van de kinderen zelf zijn. Gastouderopvang is voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar, maar er zijn ook gastouders die bijvoorbeeld alleen aan kinderen tot 4 jaar opvang bieden. De grootte van de groep is o.a. afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Voordelen aan gastouderopvang zijn onder andere persoonlijke aandacht voor je kind, de afname per uur (vaak minimaal 5-8 uur per week) en de continuïteit van één gezicht. Ook kan de opvang vaak op de wensen en behoeften van de ouders worden afgestemd.
Een gastouder vangt je kind op in zijn of haar eigen huis. Soms is het ook mogelijk dat de gastouder bij jouw thuis komt werken. Hier zitten wel veel eisen aan. Bij de gastouderopvang wordt er voor je kind gezorgd wanneer je als ouders aan het werk bent. De activiteiten bij een gastouderopvang komen deels overeen met de activiteiten die worden aangeboden op een kinderopvang.
Gastoudergezinnen verschillen onderling wat betreft samenstelling. Er zijn gastouders met jonge kinderen die de zorg voor hun eigen kinderen combineren met de opvang van een gastkind. Daarnaast zijn er gastouders waarvan de eigen kinderen al groot of uit huis zijn. Elke gastouder dient aangesloten te zijn bij een gastouderbureau.
Monkey Donky Speelhuis biedt zelf geen gastouderopvang maar wél flexibele dagopvang in de vorm van een kinderdagverblijf en crèche voor kinderen van 3 maanden tot 4 jaar, en buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Op het kinderdagverblijf worden de kinderen opgevangen in vaste groepen met vaste, deskundige leiding. Baby’s, dreumesen en peuters alle mogelijkheden om te worden wie ze zijn. Samen met leeftijdsgenootjes groeien ze op in een evenwichtige omgeving waar liefde, respect, structuur en veiligheid centraal staan. Een eigen dagritme, voeding- en slaapschema? Net als bij de gastouder passen we dit continu aan naar de behoefte van jouw kind. De groepsleiding van Monkey Donky kinderdagverblijf Groningen speelt met hun toewijding en deskundigheid een belangrijke rol voor de kinderen. Hun bekende gezicht geeft de kinderen het gevoel van vertrouwen en veiligheid. Vanuit een geborgen omgeving de wereld ontdekken, dat is wat wij stimuleren bij ‘onze’ kinderen.
De kinderen van 4 jaar en ouder kunnen na een intensieve schooldag heerlijk genieten en ontspannen op de flexibele buitenschoolse opvang van Monkey Donky Speelhuis. De buitenschoolse opvang is ook tijdens margedagen en schoolvakanties geopend. De BSO organiseert allerlei activiteiten, zo koken de kinderen wekelijks in het kinderkookcafé. Er zijn regelmatig workshops, bijvoorbeeld gericht op muziek, sport en theater. Naast deze activiteiten is er volop ruimte voor creativiteit zoals knutselen, tekenen en spelletjes!
De kosten voor gastouderopvang is vaak iets lager dan van een kinderdagverblijf. Het is wel verstandig om te informeren of luiers, eten en drinken zijn inbegrepen. Dit verschilt namelijk wel eens. De vergoeding via kinderopvangtoeslag is voor een gastouder lager dan voor een kinderdagverblijf.
Met onze online rekentool bereken je snel en eenvoudig de kosten voor kinderopvang bij Monkey Donky. Heb je recht op kinderopvangtoeslag? Dan geeft de rekentool je ook een indicatie van de hoogte van de kinderopvangtoeslag.
Welke vorm van opvang past bij jou en bij jouw opvangbehoefte? In het volgende tabblad lees je meer over de verschillen tussen kinderopvang en gastouderopvang. Ieder heeft zijn voor- en nadelen.
De voornaamste voordelen van de kinderopvang zijn dat de leeftijden van de kinderen dicht bij elkaar liggen. Hierdoor kan je kind met leeftijdsgenootjes spelen. Daarnaast heeft een kinderopvang meer begeleiders om voor de kinderen te zorgen. Hierdoor kan het vier-ogen-principe gehanteerd worden. Dit lukt vaak niet bij een gastouderopvang omdat daar vaak één begeleider is. Bij Monkey Donky hebben wij ook een pedagogisch beleid dat gericht is op veiligheid, het ontwikkelen van persoonlijke en sociale competenties en het overdragen van normen, waarden en cultuur. Er wordt aandacht gegeven aan de voorbereiding voor school. Dit is vaak niet aanwezig bij een gastouderopvang.
Hoe de situatie voor jou ook is, we kunnen ons voorstellen dat je graag eens sfeer komt proeven op één van onze opvanglocaties. Je kunt altijd bij ons terecht voor een vrijblijvende rondleiding. We laten je zien hoe wij werken, je ontmoet de groepsleiding, ziet de speel- en slaapruimten en bent in de gelegenheid om al je vragen te stellen. Het maakt voor jou de keuze tussen een reguliere (dag)opvang of gastouderopvang misschien iets eenvoudiger. Vraag een rondleiding aan en we nemen snel contact met je op voor het maken van een afspraak. Tot gauw!
Meer lezen? In ons blog ‘10 belangrijke vragen om te stellen aan een kinderopvang‘ lees je hoe jij je kunt voorbereiden op je eerste bezoek aan een opvang.
Er zijn ongeveer 10 grote verschillen tussen een kinderdagverblijf en gastouderopvang. Zo bestaat een groep bij een gastouder uit maximaal 6 kinderen, ligt de leeftijd tussen de 0 en 13 jaar en heeft een gastouder vaak geen pedagogisch beleid. Bekijk hieronder de 10 grootste verschillen tussen een kinderdagverblijf en gastouderopvang.
1) Bij een gastouder telt een groep maximaal zes kinderen en is er één begeleider (de gastouder). Bij een kinderdagverblijf kan de groep groter zijn. Afhankelijk van het aantal kinderen en de leeftijd van die kinderen, werken er één of meerdere pedagogisch medewerkers op de groep.
2) Een gastouder vangt kinderen van 0 tot 13 jaar op. In de kinderopvang gaan kinderen van 0 tot 4 jaar naar het kinderdagverblijf, en kinderen van 4 tot 13 jaar naar de buitenschoolse opvang.
3) De uurprijs van een gastouder is vaak iets lager dan van een kinderdagverblijf. Informeer wel altijd of luiers, eten en drinken zijn inbegrepen. De vergoeding via kinderopvangtoeslag is voor een gastouder lager dan voor een kinderdagverblijf.
4) Bij ziekte van de gastouder is er vaak geen opvang. Je moet dan zelf een andere opvangoplossing regelen. Bij een kinderdagverblijf is er altijd vervanging aanwezig, je staat dus nooit voor onverwachte verrassingen.
5) In de vakantieperioden is het kinderdagverblijf gewoon open. De begeleiding rouleert zodat de kinderen gewoon naar de opvang kunnen blijven komen. Gastouders geven van tevoren aan wanneer zij op vakantie gaan, ouders moeten dan vaak zelf vervangende opvang regelen.
6) Bij een kinderdagverblijf krijg je kinderopvangtoeslag. Bij gastouders meestal ook, maar let op dat de gastouder geregistreerd staat bij het Landelijk Register Kinderopvang. Is dit niet het geval, dan heb je namelijk geen recht op kinderopvangtoeslag.
7) Op het kinderdagverblijf zijn altijd meerdere begeleiders op een groep. Een gastouder is over het algemeen alleen. Bij een gastouderopvang wordt daardoor niet het vier-ogen-principe gehanteerd en er is weinig tot geen sociale controle.
8) Kinderdagverblijven hebben een pedagogisch beleid dat gericht is op veiligheid, het ontwikkelen van persoonlijke en sociale competenties en het overdragen van normen, waarden en cultuur. Een gastouder heeft geen pedagogisch beleid, maar je kan gerust het gesprek hierover aangaan.
9) De kinderopvang moet zich houden aan de Wet IKK, de gastouderopvang hoeft dit niet. In de Wet IKK zijn eisen opgenomen die de kwaliteit van de opvang verbeteren en waarborgen.
"*" geeft vereiste velden aan
Op het moment dat je kinderopvang overweegt voor je kind, gaat ook de vraag ‘hoe duur is een kinderdagverblijf?’ spelen.
Samen spelen, samen delen. Toch gaat dat bij kinderen niet (altijd) vanzelf. Hoe ontwikkelt een kind deze vaardigheden en op welke manier kunnen we als ouder het samenspelen en delen meer stimuleren?
Een teddybeer, knuffelkonijn of tutteldoekje: de lievelingsknuffel is er in alle vormen en maten. De band tussen een kind en zijn lievelingsknuffel kan erg sterk zijn. Tijd om je er als ouder in te verdiepen: welke rol spelen knuffels in het leven van een kind?
Hoe ging dat vroeger toen jij opgroeide? Ging jouw lievelingsknuffel overal mee naartoe? Sliep je alleen lekker als ‘knuf’ binnen handbereik was? Je bent niet de enige. Grote kans dat je nu ook bij je kind(eren) ziet dat ze zich hechten aan een knuffelbeest.