Gastouderopvang Groningen

Gastouderopvang is een alternatief voor de opvang zoals die bij Monkey Donky Speelhuis in Groningen geboden wordt. Welke opvangvorm paste het beste bij jou? Een kinderdagverblijf of een gastouder? Lees hieronder meer over gastouderopvang in de stad Groningen.

Monkey Donky Speelhuis biedt buitenschoolse opvang en kinderopvang in Groningen aan voor kinderen van 3 maanden tot en met 12 jaar. Een alternatief voor kinderopvang is opvang bij een gastouder. Twijfel je over welke vorm van opvang het beste bij jouw situatie past? Op deze pagina’s lees je meer informatie en lichten we de belangrijkste verschillen tussen kinderopvang en gastouderopvang toe. 

Wat is gastouderopvang?

Gastouderopvang is kleinschalige en flexibele kinderopvang op maat. Het gaat om één volwassene, de gastouder, die kinderen in kleine groepjes of alleen opvangt. Dit kan zowel in het huis van de gastouder, als in het huis van de kinderen zelf zijn. Gastouderopvang is voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar, maar er zijn ook gastouders die bijvoorbeeld alleen aan kinderen tot 4 jaar opvang bieden. De grootte van de groep is o.a. afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Voordelen aan gastouderopvang zijn onder andere persoonlijke aandacht voor je kind, de afname per uur (vaak minimaal 5-8 uur per week) en de continuïteit van één gezicht. Ook kan de opvang vaak op de wensen en behoeften van de ouders worden afgestemd.

Gastoudergezinnen

Gastoudergezinnen verschillen onderling wat betreft samenstelling. Er zijn gastouders met jonge kinderen die de zorg voor hun eigen kinderen combineren met de opvang van een gastkind. Daarnaast zijn er gastouders waarvan de eigen kinderen al groot of uit huis zijn. Elke gastouder dient aangesloten te zijn bij een gastouderbureau.  

Onze flexibele kinderopvang in Groningen

Monkey Donky Speelhuis biedt zelf geen gastouderopvang maar wél flexibele dagopvang in de vorm van een kinderdagverblijf en crèche voor kinderen van 3 maanden tot 4 jaar, en buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Op het kinderdagverblijf worden de kinderen opgevangen in vaste groepen met vaste, deskundige leiding. Baby’s, dreumesen en peuters alle mogelijkheden om te worden wie ze zijn. Samen met leeftijdsgenootjes groeien ze op in een evenwichtige omgeving waar liefde, respect, structuur en veiligheid centraal staan. Een eigen dagritme, voeding- en slaapschema? Net als bij de gastouder passen we dit continu aan naar de behoefte van jouw kind. De groepsleiding van Monkey Donky kinderdagverblijf Groningen speelt met hun toewijding en deskundigheid een belangrijke rol voor de kinderen. Hun bekende gezicht geeft de kinderen het gevoel van vertrouwen en veiligheid. Vanuit een geborgen omgeving de wereld ontdekken, dat is wat wij stimuleren bij ‘onze’ kinderen. 

De kinderen van 4 jaar en ouder kunnen na een intensieve schooldag heerlijk genieten en ontspannen op de flexibele buitenschoolse opvang van Monkey Donky Speelhuis. De buitenschoolse opvang is ook tijdens margedagen en schoolvakanties geopend. De BSO organiseert allerlei activiteiten, zo koken de kinderen wekelijks in het kinderkookcafé. Er zijn regelmatig workshops, bijvoorbeeld gericht op muziek, sport en theater. Naast deze activiteiten is er volop ruimte voor creativiteit zoals knutselen, tekenen en spelletjes! 

Kinderopvang of gastouderopvang?

Welke vorm van opvang past bij jou en bij jouw opvangbehoefte? In het volgende tabblad lees je meer over de verschillen tussen kinderopvang en gastouderopvang. Vind jij kleinschaligheid het belangrijkste, of continuïteit? Wil je dat je kind veel leeftijdsgenootjes heeft om mee te spelen, of baseer jij je keuze op de uurprijs? 

Hoe de situatie voor jou ook is, we kunnen ons voorstellen dat je graag eens sfeer komt proeven op één van onze opvanglocaties. Je kunt altijd bij ons terecht voor een vrijblijvende rondleiding. We laten je zien hoe wij werken, je ontmoet de groepsleiding, ziet de speel- en slaapruimten en bent in de gelegenheid om al je vragen te stellen. Het maakt voor jou de keuze tussen een reguliere (dag)opvang of gastouderopvang misschien iets eenvoudiger. Vraag een rondleiding aan en we nemen snel contact met je op voor het maken van een afspraak. Tot gauw! 

 

Meer lezen? In ons blog ‘10 belangrijke vragen om te stellen aan een kinderopvang‘ lees je hoe jij je kunt voorbereiden op je eerste bezoek aan een opvang. 

Wat is het verschil tussen kinderdagverblijf en gastouderopvang?

Er zijn ongeveer 10 grote verschillen tussen een kinderdagverblijf en gastouderopvang. Zo bestaat een groep bij een gastouder uit maximaal 6 kinderen, ligt de leeftijd tussen de 0 en 13 jaar en heeft een gastouder vaak geen pedagogisch beleid. Bekijk hieronder de 10 grootste verschillen tussen een kinderdagverblijf en gastouderopvang.

1) Bij een gastouder telt een groep maximaal zes kinderen en is er één begeleider (de gastouder). Bij een kinderdagverblijf kan de groep groter zijn. Afhankelijk van het aantal kinderen en de leeftijd van die kinderen, werken er één of meerdere pedagogisch medewerkers op de groep.

2) Een gastouder vangt kinderen van 0 tot 13 jaar op. In de kinderopvang gaan kinderen van 0 tot 4 jaar naar het kinderdagverblijf, en kinderen van 4 tot 13 jaar naar de buitenschoolse opvang.

3) De uurprijs van een gastouder is vaak iets lager dan van een kinderdagverblijf. Informeer wel altijd of luiers, eten en drinken zijn inbegrepen. De vergoeding via kinderopvangtoeslag is voor een gastouder lager dan voor een kinderdagverblijf.

4) Bij ziekte van de gastouder is er vaak geen opvang. Je moet dan zelf een andere opvangoplossing regelen. Bij een kinderdagverblijf is er altijd vervanging aanwezig, je staat dus nooit voor onverwachte verrassingen.

5) In de vakantieperioden is het kinderdagverblijf gewoon open. De begeleiding rouleert zodat de kinderen gewoon naar de opvang kunnen blijven komen. Gastouders geven van tevoren aan wanneer zij op vakantie gaan, ouders moeten dan vaak zelf vervangende opvang regelen.

6) Bij een kinderdagverblijf krijg je kinderopvangtoeslag. Bij gastouders meestal ook, maar let op dat de gastouder geregistreerd staat bij het Landelijk Register Kinderopvang. Is dit niet het geval, dan heb je namelijk geen recht op kinderopvangtoeslag.

7) Op het kinderdagverblijf zijn altijd meerdere begeleiders op een groep. Een gastouder is over het algemeen alleen. Bij een gastouderopvang wordt daardoor niet het vier-ogen-principe gehanteerd en er is weinig tot geen sociale controle.

8) Kinderdagverblijven hebben een pedagogisch beleid dat gericht is op veiligheid, het ontwikkelen van persoonlijke en sociale competenties en het overdragen van normen, waarden en cultuur. Een gastouder heeft geen pedagogisch beleid, maar je kan gerust het gesprek hierover aangaan.

9) De kinderopvang moet zich houden aan de Wet IKK, de gastouderopvang hoeft dit niet. In de Wet IKK zijn eisen opgenomen die de kwaliteit van de opvang verbeteren en waarborgen.

Tips en weetjes