Hoe lang is een VOG geldig in de kinderopvang?

Wanneer je werkt op een locatie waar kinderen worden opgevangen, moet je een VOG voor kinderopvang aanvragen. De afkorting ‘VOG’ staat voor Verklaring Omtrent Gedrag. Dit is een bewijs dat je gedrag in het verleden geen bezwaar is (geweest) voor het uitoefenen van een bepaald beroep. In de kinderopvang is je VOG twee maanden geldig om te gebruiken voor inschrijving in het Personenregister Kinderopvang. Heb je de VOG aanvraag binnen, dan moet je je dus binnen twee maanden inschrijven in het Personenregister Kinderopvang. 

In dit register wordt iedereen die werkzaam is in de kinderopvang, continu gescreend. Zodra een medewerker een feit begaat, beoordeelt Dienst Justis of er een nieuwe VOG moet worden aangevraagd. Zij geven aan de toezichthouder van de GGD door dat er een nieuwe verklaring nodig is. De GGD communiceert dit vervolgens met de werkgever, waarna passende acties kunnen worden ondernomen. Op deze manier zijn alle werknemers binnen de kinderopvang altijd voorzien van een geldige VOG. 

Hoe weet je of je VOG nog geldig is?

Op het moment dat je in het Personenregister Kinderopvang wordt ontkoppeld van de organisatie waar je voor werkt, blijft je inschrijving in het register nog vier maanden geldig. Als je niet binnen deze vier maanden aan een andere organisatie wordt gekoppeld, dan kun je de inschrijving verlengen. Als de inschrijving vervalt, moet je een nieuwe VOG aanvragen voordat je je weer in het Personenregister kunt inschrijven.