Hoeveel eigen bijdrage betaal ik in de kinderopvang?

Over het algemeen geldt: hoe hoger de kinderopvangkosten zijn, hoe hoger de eigen bijdrage die je moet betalen. Maar hoeveel moet je betalen voor de kinderopvang? De hoogte van de kinderopvangrekening is o.a. afhankelijk van de uurprijs van de kinderopvang en het soort contract dat je hebt. Hoe flexibeler of ingewikkelder je contract is, hoe hoger de opvangkosten vaak zijn.

Voor de meeste ouders is de kinderopvangrekening te verdelen in twee onderdelen: kinderopvangtoeslag en eigen bijdrage. Kinderopvangtoeslag is een financiële bijdrage van de Belastingdienst. Je moet aan verschillende voorwaarden voldoen om recht te hebben op kinderopvangtoeslag. De eigen bijdrage is het deel dat je na de kinderopvangtoeslag nog zelf moet betalen. Hoe meer kinderopvangtoeslag je ontvangt, des te lager wordt je eigen bijdrage. Maar; hoe hoger je verzamelinkomen, hoe lager het percentage dat je via kinderopvangtoeslag vergoed krijgt. Als je aan de voorwaarden voor kinderopvangtoeslag voldoet, is het altijd raadzaam om de toeslag aan te vragen. Want zelfs als je in de hoogste inkomenscategorie valt, wordt nog 33% van de opvangkosten tot het maximum uurtarief door de kinderopvangtoeslag vergoed. Voor de laagste inkomens vergoed de belastingdienst zelfs maximaal 96 procent van de kinderopvangkosten (tot maximum uurtarief).

Dus hoeveel eigen bijdrage je moet betalen voor de kinderopvang, hangt af van verschillende factoren. Via Mijn Toeslagen (Belastingdienst) kun je een proefberekening maken. Je kunt hiervoor ook onze eigen online rekentool gebruiken. Daarmee krijg je direct een overzicht van wat jouw gekozen contractvorm voor jouw portemonnee betekent.