Is kinderopvang goedkoper dan een gastouder?

Als je opvang voor je kind(eren) nodig hebt, kun je kiezen voor een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang of gastouder. Elke kinderopvang is anders. Niet alleen de kwaliteit, maar ook de prijs en het aanbod. Maar wat is goedkoper; kinderopvang of gastouder?

Gastouder normaal iets goedkoper

Een gastouder is normaal gesproken iets goedkoper dan een kinderdagverblijf omdat je in de meeste gevallen per uur betaalt. Het maximum uurtarief (dat door de belastingdienst gehanteerd wordt) voor een gastouder is € 6,27 per uur, terwijl je bij een kinderdagverblijf gemiddeld € 8,17 per uur betaalt (o.b.v. prijspeiling van Boink 2020).

Iets goedkoper, maar meer extra kosten en onzekerheid

Bij een gastouder komen vaak wel nog andere kosten kijken. Bijvoorbeeld: luiers, doekjes, brood, melk en uitstapjes. Dit zit bij een kinderdagverblijf vaak bij de prijs inbegrepen. Bovendien ben je bij een kinderdagverblijf er altijd van verzekerd dat je kind kan komen. Gaat je kind naar een gastouder en is de gastouder ziek of heeft hij/zij vakantie, dan moet je in veel gevallen zelf een andere oplossing zoeken. Meer over de verschillen tussen gastouderopvang en kinderopvang lees je hier.

Kinderopvangtoeslag en gastouderbureau

Om in aanmerking te komen voor de kinderopvangtoeslag moet het gastouderbureau geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang. Net zoals bij een kinderdagverblijf moet je rekening houden met het maximale uurtarief. Als een gastouder meer vraagt dan heb je voor die extra kosten geen recht op toeslag.