Waar moet je op letten bij een kinderopvang?

Wanneer je aan het werk gaat, wil je je kind natuurlijk met een gerust hart kunnen achterlaten bij de opvang. De keuze voor een bepaalde kinderopvang is dan ook een van de belangrijkste keuzes die je voor je kind maakt. Maar hoe kies je tussen alle verschillende mogelijkheden en wat is de beste keuze voor je kind? 

Ten eerste is het goed om te bepalen wat je zelf belangrijk vindt. Is het belangrijk dat de opvang dichtbij is, gezonde voeding aanbiedt, een mooie buitenspeelruimte heeft, een sfeer heeft die bij je kind past of een visie heeft die je aanspreekt? Er zitten altijd verschillen tussen locaties, ook als ze tot dezelfde organisatie behoren. Om hier achter te komen kun je rondleidingen aanvragen op een aantal locaties.  Daarnaast kun je op de website lezen wat het beleid van de organisatie is en dit onderling vergelijken.

Tijdens een rondleiding kun je in gesprek gaan met de pedagogisch medewerkers, zij zijn degene die straks voor je kind zullen gaan zorgen, dus het is fijn als de communicatie met hen goed verloopt. Je kunt vragen naar de samenstelling van de groepen. Zitten kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar (verticale groep) of zijn de groepen ingedeeld per leeftijdscategorie (horizontale groep)? Hoeveel kinderen en begeleiders heeft iedere groep? 

Verder kun je vragen naar de dagindeling, het pedagogisch beleid, de openingstijden en het voedingsbeleid van de locatie. Sommige kinderdagverblijven bieden warme maaltijden aan, bij sommige zijn luiers, eten en drinken in de prijs inbegrepen en bij andere niet. Dit kun je ook laten meewegen in je keuze.