Wat is VVE in de kinderopvang?

VVE staat voor Vroege en Voorschoolse Educatie. Het is een programma dat erop gericht is om onderwijs- of ontwikkelingsachterstand bij jonge kinderen te verminderen. Op de kinderopvang bij Monkey Donky Speelhuis en Het Toddlers Huis is VVE verweven in ons dagprogramma. Waarom vinden wij VVE belangrijk? Omdat kinderen op een speelse manier in hun ontwikkeling worden gestimuleerd. Er zijn verschillende methoden die je hierbij kunt gebruiken. Bij Monkey Donky Speelhuis en Het Toddlers Huis gebruiken we de methode Piramide. Allerlei verschillende ontwikkelingsgebieden worden hierbij gestimuleerd, zoals taalontwikkeling, persoonlijkheidsontwikkeling en motorische en creatieve ontwikkeling.

Piramide is opgebouwd rondom thema’s die voor jonge kinderen herkenbaar en aansprekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan ‘Mensen’, ‘Kleding’ en ‘Verkeer’. Aan de hand van de thema’s worden er allerlei activiteiten aangeboden die gericht zijn op de verschillende ontwikkelingsgebieden. Denk dan aan een actieve buitenactiviteit voor de motoriek of een fantasierijk rollenspel voor de creativiteit.

Elke dag worden er leuke activiteiten gedaan aan de hand van de thema’s. Tijdens de activiteiten worden kinderen uitgedaagd om te spelen. Het gaat om plezier, ontspanning en onbevangenheid. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het zingen van liedjes, voor te lezen of het spelen van een spelletje. De kinderen worden uitgedaagd om spelenderwijs te ontdekken en te leren. Op deze manier worden ze voorbereid op de basisschool, zodat ze daar vliegend van start kunnen!