Kinderdagverblijf Groningen Monkey Donky

Een liefdevol tweede thuis

Activiteiten

Wat gebeurt er toch veel in een kinderleven! De jaren van baby tot kleuter vliegen voorbij en je kind leert, ontdekt en ontwikkelt zich in rap tempo. Elk kind doet dat op zijn of haar eigen manier en op zijn of haar eigen tempo. Om zich goed te ontwikkelen, moet je kind wel uitgedaagd worden. En dat doen we bij Monkey Donky! Je kind wordt gestimuleerd om meer van de wereld te ontdekken. Dat doen we onder andere door de inrichting van de groep af te stemmen op de leeftijd en ontwikkelingsfase van je kind. Maar ook door een grote verscheidenheid aan activiteiten aan te bieden, die je kind spelenderwijs kennis laten maken met de wereld om hem of haar heen.

De methode Piramide

De basis voor een groot deel van de activiteiten die op de Monkey Donky kinderdagverblijven worden aangeboden, is de methode Piramide. Piramide is een zogenaamde VVE-methode: een methode voor vroege- en voorschoolse educatie. Deze term geeft aan dat de Piramidemethode kinderen op een speelse en educatieve manier voorbereid op de basisschool. Daar beginnen we niet pas mee als je kind bijna vier is, maar dat doen we al van kleins af aan. Want ook je baby of dreumes kan al een heleboel leren en ontdekken over kleuren, geluiden, vormen, getallen en nog veel meer!

Spelen met thema's

De methode Piramide is opgebouwd rondom thema’s. Elke zes weken staat er een thema centraal op alle groepen van het kinderdagverblijf. De thema’s sluiten goed aan bij de belevingswereld van je kind, bijvoorbeeld Zomer, Eten & Drinken, Mensen of Ziek & Gezond. Bij elk thema worden verschillende activiteiten aangeboden, waarbij allerlei verschillende ontwikkelingsgebieden worden gestimuleerd. Fysieke spelletjes voor de motorische ontwikkeling, (voor)lees- en vertelactiviteiten voor de taalontwikkeling, voelspelletjes voor de zintuiglijke ontwikkeling, een fantasierijk rollenspel voor de creatieve ontwikkeling: het houdt niet op! Naarmate het thema vordert, bieden de activiteiten steeds meer diepgang. We duiken op die manier met de kinderen echt ‘in’ een thema: we starten oriënterend en ontdekken gaandeweg steeds meer over het thema. Dat is dus écht spelenderwijs leren!

Activiteiten op de babygroep

Misschien denk je nu, doet mijn baby dat straks ook allemaal op het kinderdagverblijf? Die is toch nog veel te klein voor allerlei activiteiten? Maar wat zo leuk is aan Piramide, is dat de methode echt draait om spelenderwijs de wereld ontdekken. En dat kan ook heel goed met jonge kinderen, zelfs baby’s! Bij het thema Eten & Drinken laten we je baby bijvoorbeeld eens een kiwi of sinaasappel vasthouden. Dat voelt gek, zo’n harige kiwi! We rollen de sinaasappel over de tafel en proeven een hapje. We hangen een mobile met herfstblaadjes boven de box bij het thema Herfst, en trappelen met de voetjes in een badje met water bij het thema Zomer. Op deze manier kan je baby al spelenderwijs aansluiten bij de leuke activiteiten die we doen.

Sfeer proeven op het kinderdagverblijf?

Bij Monkey Donky Speelhuis kun je altijd terecht voor een vrijblijvende rondleiding. We kunnen ons namelijk voorstellen dat je wilt weten in welke sfeer en omgeving je kind terecht komt.

Lees hier alles over het aanvragen van een rondleiding.

Themabrieven voor ouders

We vinden het belangrijk dat jij als ouder goed op de hoogte bent van wat we op het kinderdagverblijf doen en beleven. We sturen je daarom regelmatig een Piramide themabrief via de mail. Hierin geven we je bijvoorbeeld tips voor leuke activiteiten om thuis te doen, maar ook boekentips en ideetjes voor uitjes in de buurt. Het is voor je kind namelijk ontzettend leuk als het thema dat op de opvang centraal staat, ook thuis een beetje aandacht krijgt. Zo werken we samen aan de ontwikkeling van je kind.

Uitdagende speelomgeving

Naast de ‘georganiseerde’ activiteiten, is het natuurlijk belangrijk dat je kind ook lekker vrij kan spelen. Zelf kiezen of je met de blokken speelt of met het keukentje, of je wilt puzzelen of een boekje wilt lezen. Naarmate je kind ouder wordt, zal het op een andere manier willen spelen dan toen het een baby was. De inrichting van onze opvanggroepen is daarom afgestemd op de leeftijd en ontwikkelingsfase van je kind. Op de babygroep is er veel aandacht voor het vrij en veilig kunnen rollen en rondkruipen en is er gevarieerd (zacht) speelgoed om mee te spelen (of om op te kauwen). Zodra je kind een dreumes is, heeft het meer fysieke uitdaging nodig. Het is bewegen wat de klok slaat. Stappen, klimmen, klauteren, omvallen en weer opnieuw proberen. En daar zijn zowel onze dreumesgroepen als de peutergroepen op ingericht. Ruimte om actief te spelen, te fietsen, te rennen én om daarna lekker uit te rusten met een puzzel of een boekje. Afwisselend speelgoed met voor elk wat wils zorgt ervoor dat je kind zijn of haar eigen interesses kan ontplooien.

Buitenspelen

Veel activiteiten vinden binnen op de groep plaats, maar als het even kan zoeken we de buitenlucht op. Onze buitenspeelplaatsen zijn namelijk ook heel geschikt voor allerlei verschillende activiteiten! Gewoon lekker spelen in de zandbak of rondrijden op de fietsjes, maar ook balspelletjes en in de zomer heerlijk afkoelen in de zwembadjes. Van buitenspelen leren kinderen ontzettend veel. Buiten kun je namelijk op een hele andere manier bewegen dan binnen, en kom je in aanraking met andere risico’s. En dat is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. We gaan elke dag naar buiten, tenzij het weer het écht niet toelaat. Ook de baby’s halen regelmatig een frisse neus. Even een rondje door het park met de wandelwagen, of buiten slapen in één van onze ‘lutjepotjes’ (buitenslaaphuisjes).

Tips en weetjes

We delen onze kennis graag met jou!
Hieronder vind je daarom een selectie van onze leukste en interessantste blogs, met de beste tips van onze eigen pedagogisch medewerkers.