Mijn kind loopt nog niet! Wat nu?
Hieperdepiep, hoera! Vandaag is je kindje 1 jaar geworden. Het bezoek loopt af en aan. Maar je kleine nog niet:
Jonge kinderen houden van regelmaat en voorspelbaarheid. Dat geldt voor baby’s, maar zeker ook voor dreumesen en peuters. Op onze kinderdagverblijven werken we daarom met een vast dagritme. Zo versterken we het gevoel van veiligheid en vertrouwen bij ‘onze’ kinderen. Hoe we dat precies doen, lees je hier!
We hanteren bij Monkey Donky Speelhuis geen vaste breng- en haaltijden. Dat betekent dat je je kind kunt brengen (en ophalen) op het tijdstip dat jou het beste past, of dat nu direct om 07:00 of 07:30 uur is of wat later op de ochtend. Doordat de komst en het vertrek van de kinderen hierdoor wat verspreid over de ochtend en middag verloopt, is er altijd voldoende tijd voor een rustige overdracht. Eventuele bijzonderheden over je kind, bijvoorbeeld dat je dochter naar het consultatiebureau is geweest of hoe laat je zoon z’n laatste fles heeft gehad, kun je mondeling met de groepsleiding bespreken. Ben je iets vergeten te melden? Geen punt, je mag ons altijd bellen of een berichtje sturen via onze ouderapp!
Baby’s kunnen vanaf dat ze drie maanden oud zijn bij Monkey Donky terecht. Op dat moment volgen baby’s nog helemaal hun eigen ritme wat betreft slaapjes en voedingen. Op onze kinderdagverblijven volgen we het ritme van jouw baby zoveel mogelijk. We bespreken met jou hoe een dag met je baby thuis verloopt. Hoe vaak en hoe lang slaapt je baby meestal? Rond welk tijdstip krijgt je baby borst- of flesvoeding? Hoe lang is je baby wakker tussen zijn of haar slaapjes, en wat vindt je baby fijn om te doen als het wakker is?
Het is voor je kindje erg fijn als een opvangdag zoveel mogelijk lijkt op een dag thuis. En daar doen we ons best voor. Soms zal een dag op het kinderdagverblijf toch wat anders verlopen dan thuis. Je kindje zal op de opvang bijvoorbeeld iets meer prikkels te verwerken krijgen dan wanneer het alleen met jou thuis is. Misschien slaapt je baby op de opvang daardoor wel wat vaker of langer, of juist iets minder omdat het niks wil missen van de gezelligheid op de groep. We houden daarom nauw contact met jou over hoe de dag verloopt, en bespreken met elkaar wanneer het ritme van je baby verandert. Want, hoe groter je kindje wordt, hoe meer het langzamerhand mee zal gaan in het vaste dagritme van de opvang. De meeste baby’s kunnen rond de tijd dat ze één jaar worden, helemaal mee in het ritme van de groep.
Vanaf het moment dat kinderen ongeveer één jaar oud zijn, gaan ze steeds meer mee in het vaste dagritme op de groep. Dit betekent dat een opvangdag voor de dreumesen en peuters grotendeels volgens een vast ritme verloopt. We starten de dag rond 09:00-09:30 uur met een tafelmoment. We eten samen fruit en drinken thee, melk of water. De jongste dreumesen die twee keer op een dag slapen, gaan na het tafelmoment nog even spelen en dan lekker naar bed. Voor de oudere dreumesen en peuters is het tijd voor een (thema-)activiteit. We tekenen, puzzelen, doen een spelletje, gaan naar buiten of kiezen in welke speelhoek we willen spelen.
Aan het einde van de ochtend, rond 11:30 uur, gaan we samen lunchen. Meer over de lunch lees je verderop op deze pagina. Een deel van de kinderen gaat na het eten naar bed. Voor de kinderen die al hebben geslapen of die zonder middagslaapje kunnen, is het vaak een lekker rustig momentje op de groep. Even knuffelen of een boekje lezen met één van de groepsleid(st)ers bijvoorbeeld. Het slaapmoment van de jongste peuters biedt daarnaast gelegenheid voor de oudste peuters om bijvoorbeeld een echte 3+ activiteit te doen. Spelenderwijs worden de oudste peuters zo al voorbereid op de overgang naar de basisschool.
Als de jongste peuters wakker zijn, gaan we weer met elkaar aan tafel. We zingen liedjes en eten een cracker of rijstwafel. Er is weer tijd voor een activiteit, buitenspelen of vrij spelen in de huishoek, bouwhoek of één van de andere hoeken. Aan het einde van de middag, rond 16.30 uur, eten we nog een groentesnack of soepstengel met elkaar, en rond die tijd beginnen de eerste ouders binnen te druppelen om hun kind weer op te halen. Jas aan, knuffel in de tas, tekening mee naar huis en dan je vriendjes en vriendinnetjes uitzwaaien. Het was weer een leuke dag, tot morgen!
Bij Monkey Donky Speelhuis kun je altijd terecht voor een vrijblijvende rondleiding. We kunnen ons namelijk voorstellen dat je wilt weten in welke sfeer en omgeving je kind terecht komt.
Lees hier alles over het aanvragen van een rondleiding.
Je las het hierboven al: buitenspelen is een belangrijk onderdeel van het dagritme op onze kinderdagverblijven. We gaan elke dag naar buiten, tenzij het weer het écht niet toelaat. Al onze locaties hebben een fijne, veilige en uitdagende buitenspeelruimte waar de kinderen naar hartelust kunnen spelen en ontdekken. Buiten hebben kinderen letterlijk en figuurlijk meer ruimte om te bewegen en om actief bezig te zijn. Hierdoor doen kinderen bij het buitenspelen hele andere ervaringen op dan bij binnenspel. En dat is hartstikke belangrijk voor de ontwikkeling van je kind! Balanceren over boomstronken in de natuurtuin, scheppen in de zandbak, een driewielerrace op het plein en tijdens een regenbui stampen in de plassen of droog onder de overkapping springen met de skippybal. Buiten raak je nooit uitgeleerd!
Meer over het belang van een frisse neus lees je in ons blog ‘Risicovol buitenspelen’.
Treinmachinist, ballerina, olifantenverzorger of kunstenaar: bij Monkey Donky krijg je alle ruimte om spelenderwijs te ontdekken én te zijn wie je bent. Door te spelen kan je kind eindeloos fantaseren en creatief en sociaal bezig zijn. Creativiteit is een belangrijke pijler voor een brede ontwikkeling. We geven kinderen daarom alle ruimte om hun eigen interesses en voorkeuren te ontwikkelen. Een grote verscheidenheid aan speelgoed en uitdagende educatieve materialen zorgen ervoor dat er altijd genoeg te ontdekken valt. Wat is er tenslotte mooier dan zelf het wiel uitvinden?
De tafelmomenten op onze kinderdagverblijven draaien niet alleen om een gezonde hap, maar ook om het sociale aspect. Aan tafel hebben we aandacht voor het eten én voor elkaar. We zingen samen liedjes en kletsen over de dag, over het eten of over het thema dat die maand centraal staat. We maken op die manier van de fruithap, brood- of warme maaltijd een positief en ontspannen moment, of je kind nu een makkelijke eter is of niet.
Gezonde voeding is belangrijk, zeker voor kinderen in de groei. Daarom werken we met een voedingsbeleid dat gebaseerd is op de richtlijnen vanuit het Voedingscentrum. Weinig vet, zout en suiker en veel producten uit de Schijf Van Vijf.
Eet je kind graag warm, of vind je het makkelijk als je thuis aan het einde van de dag geen warme hap meer voor je kind hoeft te bereiden? Je kunt kiezen of je kind op het Monkey Donky kinderdagverblijf tussen de middag aansluit bij de broodmaaltijd óf een warme hap eet. Dagelijks staat er een door onze koks versbereide warme maaltijd op het menu. Lekker én gezond! Van couscous tot stamppotjes en van pasta tot aardappeltjes: er is elke dag iets te smullen!
De broodmaaltijd is bij de uurprijs inbegrepen, de warme maaltijd kun je als extra contractoptie afnemen. Voor meer informatie kun je (via de mail) contact opnemen met onze administratie. Eet smakelijk!
We delen onze kennis graag met jou!
Hieronder vind je daarom een selectie van onze leukste en interessantste blogs, met de beste tips van onze eigen pedagogisch medewerkers.
Hieperdepiep, hoera! Vandaag is je kindje 1 jaar geworden. Het bezoek loopt af en aan. Maar je kleine nog niet:
Weet je nog, vroeger buiten hutten bouwen, slootje springen en stiekem een fikkie stoken met een gevonden doosje lucifers? Veel
Eén van de meest gehoorde vragen van ouders op de babygroepen op onze kinderdagverblijven is: hoe bouwen we de borst-
Wie creatief is, gaat beter om met problemen en heeft vaak meer zelfvertrouwen. Je weet immers dat er voor elk