Kinderdagverblijf Groningen Monkey Donky

Een liefdevol tweede thuis

Wennen

Voor het eerst naar het kinderdagverblijf! Dat is best even wennen, zowel voor je kind als voor jou als ouder. Of je nu je kleine baby’tje voor het eerst naar de kinderopvang brengt, of je dreumes of peuter: het blijft een spannende en bijzondere stap. We begrijpen heel goed dat de start op het kinderdagverblijf gepaard kan gaan met wat zorgen en vragen. Elk kind is anders én elke ouder is anders. Daarom bespreken we samen met jou hoe de wenperiode voor jouw kind verloopt. We nemen er rustig de tijd voor en bouwen samen een veilige en vertrouwde basis voor een fijne opvangtijd.

Voor het eerst naar het kinderdagverblijf

Veel van de kinderen op ons kinderdagverblijf starten bij ons als ze nog een baby zijn. Zodra papa en/of mama weer aan het werk gaat, na een periode van zwangerschapsverlof (en vaak nog wat extra vakantiedagen of ouderschapsverlof er aan vastgeplakt), breekt het eerste moment van ‘loslaten’ aan. Je hoeft ons niet te vertellen hoe lastig dat loslaten soms kan zijn 😉. Sommige ouders kijken er enorm naar uit om weer wat tijd voor zichzelf te hebben, de draad van het ‘gewone’ leven weer op te pakken en om weer iemands collega te zijn in plaats van alleen ouder. Andere ouders zien op tegen het moment waarop ze hun kindje moeten overdragen aan een, tot dat moment nog, onbekende pedagogisch medewerker van het kinderdagverblijf.

Ook als je kind al wat ouder is als het voor het eerst naar ons kinderdagverblijf gaat, is het een spannende stap. Sommige dreumesen en peuters zijn hun eerste levensjaren veel thuis geweest bij een ouder of opa en oma, andere kinderen zijn al wel bekend op een kinderdagverblijf maar maken bijvoorbeeld door een verhuizing de overstap naar onze opvang. Voor elke situatie geldt dat het wat tijd kost om te wennen aan de nieuwe omgeving, de nieuwe kinderen en de nieuwe gezichten van de groepsleiding.

Of je nu je kleine baby van drie maanden oud bij ons brengt of je stoere peuter: we doen bij Monkey Donky Speelhuis ons uiterste best om jou en je kind rustig aan de overgang naar het kinderdagverblijf te laten wennen! Want een fijne start biedt een goede basis voor een veilige en vertrouwde opvangperiode.

Wennen op het kinderdagverblijf

Ongeveer een maand voordat de opvang van je kind start, neemt de groepsleiding contact met je op. Je hebt een deel van de groepsleiding misschien al ontmoet tijdens een rondleiding, maar het is prettig om voor de start van de opvang even wat uitgebreider met elkaar kennis te maken. De groepsleiding plant daarom een wenafspraak en intakegesprek met je, meestal ongeveer één tot twee weken voordat de opvang echt van start gaat. Voorafgaand aan de wenafspraak en het intakegesprek vul je ons digitale intakeformulier in. Hierin kun je allerlei informatie over je kind kwijt, bijvoorbeeld hoe vaak je zoontje een voeding krijgt, of je dochter een knuffel of speentje gebruikt in bed, of je kind zindelijk is, of er medische bijzonderheden zijn, etc.

Sfeer proeven op het kinderdagverblijf?

Bij Monkey Donky Speelhuis kun je altijd terecht voor een vrijblijvende rondleiding. We kunnen ons namelijk voorstellen dat je wilt weten in welke sfeer en omgeving je kind terecht komt.

Wenmoment en intakegesprek

Bij de wenafspraak kom jij of komen jullie samen met je kind naar het kinderdagverblijf. Je hebt een intakegesprek met iemand van de groepsleiding, meestal is dit de mentor van je kind. Meer over de mentor lees je op de pagina Oudercontact. Tijdens het intakegesprek kun je kennis maken met elkaar en het vooraf ingevulde intakeformulier doornemen. Uiteraard kun je ook al je vragen aan de groepsleiding stellen. Bespreek ook vooral hoe jij het als ouder vindt om je kind naar het kinderdagverblijf te brengen. Ben je gespannen, of zie je het juist als een hele mooie stap? Hoe wil je het liefst op de hoogte gehouden worden van de eerste opvanguurtjes? De groepsleiding hoort het graag, zo kunnen zij goed rekening houden met jouw wensen. Het gaat tenslotte om jouw kind.

Na het intakegesprek blijft je baby, dreumes of peuter een paar uurtjes bij ons op de opvang spelen en heb jij wat tijd voor jezelf. Misschien geniet je van een rustig bezoekje aan de kapper of tel je thuis de uren af tot je je kind weer kunt ophalen. Hoe het ook zij, we maken van tevoren afspraken met je over hoe we jou op de hoogte houden van hoe het gaat. Je mag ons altijd bellen, maar ook via onze digitale ouder-app kunnen we contact houden en je een foto en/of berichtje sturen.

In de meeste gevallen is één wenmoment voldoende, en kan daarna de opvang van start gaan. Mocht de situatie daar aanleiding toe geven, dan bespreken we met jou of een tweede wenmoment wenselijk is.

De overgang naar een nieuwe groep

Als je kind als baby of dreumes op ons kinderdagverblijf gestart is, komt er een moment waarop je kind overgaat naar een volgende opvanggroep, bijvoorbeeld van de dreumesgroep naar de peutergroep. Ook op deze overgangsmomenten hebben we veel aandacht voor het wennen aan de nieuwe situatie. In de meeste gevallen is de ‘nieuwe’ groep voor je kind helemaal niet zo nieuw, omdat er op alle locaties regelmatig door de verschillende groepen samen gespeeld wordt. Bijvoorbeeld aan het begin en einde van de dag in de gezamenlijke hal, buiten, of op rustige momenten op de dag.

We hebben bij Monkey Donky een opendeurenbeleid waarbij de deuren van onze opvanggroepen letterlijk en figuurlijk openstaan voor zowel kinderen als groepsleiding. Kinderen raken hierdoor al gewend aan de gezichten van de andere groepsleiding en leren de kinderen van andere groepen kennen.

Voordat je kind echt overgaat naar de volgende opvanggroep, laten we je kind (in overleg met jou als ouder) nog één of meerdere keren wennen op de nieuwe groep. Dit doen we gewoon op de dagen waarop je kind al naar de opvang komt. Je dreumes gaat bijvoorbeeld op een normale opvangdag een paar uurtjes spelen op de peutergroep. Eventuele bijzonderheden over je kind worden door de groepsleiding overgedragen aan de leiding van de nieuwe groep.

De overgang naar de basisschool en buitenschoolse opvang

Als je kind bijna vier jaar is, gaat het vaak al een paar keer wennen op de basisschool. Een nieuwe en spannende tijd breekt aan! Op het kinderdagverblijf vernemen we vaak wel iets van die spanning bij je kind. Het is ook niet niks, van één van ‘de oudsten’ op het kinderdagverblijf naar één van de kleinsten op je nieuwe school. We besteden op de groep aandacht aan het onderwerp ‘school’, bijvoorbeeld tijdens gesprekjes aan tafel of door een boekje over de basisschool voor te lezen. Gaat je kind straks ook naar de buitenschoolse opvang bij Monkey Donky? Dan zorgen we ervoor dat je kind voor de start op de BSO alvast een paar keer daar kan wennen. Vergeet niet dat je voor de BSO een apart contract moet afsluiten; het kinderdagverblijfcontract gaat niet automatisch over in een BSO-contract.

Met ouders voeren we een eindgesprek op het moment dat je kind afscheid neemt van het kinderdagverblijf. In dit gesprek blikken we terug op de tijd op het kinderdagverblijf. Welke ontwikkeling heeft je kind doorgemaakt, waar staat het nu en wat verwachten we van de overgang naar de basisschool? Het formulier dat voor dit eindgesprek door de mentor van je kind ingevuld wordt, kun je overdragen naar de basisschool. Het biedt de nieuwe leerkracht van je kind namelijk een mooi inkijkje in de ontwikkeling die jouw kind al voor de basisschool heeft doorgemaakt. Alles voor een vliegende start in het basisonderwijs!

Tips en weetjes

We delen onze kennis graag met jou! 
Hieronder vind je daarom een selectie van onze leukste en interessantste blogs, met de beste tips van onze eigen pedagogisch medewerkers.