Monkey Donky Kinderdagverblijf en Buitenschoolse opvang

Een liefdevol tweede thuis

Kinderopvang: de kosten

Op het moment dat je op zoek gaat naar een fijn kinderdagverblijf of een leuke buitenschoolse opvang, komt het onderwerp ‘kosten’ al gauw aan de orde. Want wat kost het eigenlijk om je kind naar een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang te brengen? Is het duur? Betaal je de volledige rekening zelf of heb je recht op kinderopvangtoeslag? Welke prijzen hanteert de opvang, en hoe werkt dat precies met die kinderopvangtoeslag?

Op deze pagina vertellen we je meer over het financiële plaatje. Wil je direct zien wat de kosten voor jou zullen zijn? Bereken het snel en eenvoudig met onze online rekentool!

Prijzen

De hoogte van de rekening voor kinderopvang bij Monkey Donky Speelhuis wordt onder andere bepaald door de uurprijs en door het aantal uren waarop je kind naar de crèche of de buitenschoolse opvang gaat. De uurprijs die voor jou geldt, is afhankelijk van de contractvorm waar jij voor kiest. In principe is het zo dat het meest gangbare pakket de voordeligste uurprijs heeft. Voor het kinderdagverblijf is dat het Dagopvang 52 wekencontract, voor de buitenschoolse opvang is dat het BSO All Inclusive contract. Hoe flexibeler of exclusiever het contract, hoe hoger de uurprijs. Het aantal uren waarop je kind naar de dagopvang of BSO gaat, is afhankelijk van de hoeveelheid dagen in de week waarop je kind komt, en of je bijvoorbeeld ook in vakanties van de opvang gebruikmaakt. Met onze online rekentool bereken je eenvoudig wat de keuze voor een bepaald pakket of aantal dagen betekent voor jouw portemonnee!

Kinderopvangtoeslag: hoe werkt het?

Gelukkig hoeven de meeste ouders niet de volledige opvangrekening zelf te betalen. Veel ouders kunnen een toeslag voor de kinderopvang krijgen via de Belastingdienst. Deze kinderopvangtoeslag vergoed een deel van de opvangkosten. Het deel dat overblijft, heet de eigen bijdrage en is voor jouw eigen rekening. Om recht te hebben op kinderopvangtoeslag, moeten jij en je eventuele toeslagpartner aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste is dat zowel jij als je eventuele toeslagpartner werken, studeren, een re-integratietraject volgen of een inburgeringscursus doen. Een volledig overzicht van de voorwaarden voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag vind je op de site van de Belastingdienst.

Hoeveel toeslag krijg je?

Voldoe je aan de voorwaarden voor kinderopvangtoeslag? Fijn! Dan is de volgende vraag; hoeveel toeslag krijg je? De kinderopvangtoeslag wordt afgetrokken van de totale bruto opvangrekening, en het deel dat overblijft moet door jou zelf worden betaald (eigen bijdrage). Dus, hoe meer kinderopvangtoeslag je ontvangt, hoe lager je eigen bijdrage.

Hoeveel toeslag je krijgt, is van meerdere factoren afhankelijk. Jouw/jullie inkomen is een belangrijke graadmeter, maar er wordt ook gekeken naar o.a. het soort opvang dat je afneemt (kinderdagverblijf of BSO), hoeveel uren in de week jij en/of je partner werkt/studeert, en het uurtarief van jouw opvangcontract. De Belastingdienst vergoed minimaal 33% en maximaal 96% van de kosten tot het maximum uurtarief. Hanteert de opvang een hogere uurprijs dan het maximum uurtarief, dan is het verschil sowieso voor jouw eigen rekening. Welk deel van jouw opvangrekening vergoed wordt, kun je berekenen met onze online rekentool of via de rekenhulp op de site van de Belastingdienst

Sfeer proeven op het kinderdagverblijf?

Bij Monkey Donky Speelhuis kun je altijd terecht voor een vrijblijvende rondleiding. We kunnen ons namelijk voorstellen dat je wilt weten in welke sfeer en omgeving je kind terecht komt.

Facturatie

De kosten voor opvang bij Monkey Donky Speelhuis worden vooraf gefactureerd en in de lopende maand geïncasseerd. Dit betekent bijvoorbeeld dat je eind februari de factuur ontvangt voor de opvangkosten in de maand maart. Deze factuur wordt eind maart van je rekening afgeschreven. We sluiten hiermee aan bij hoe de Belastingdienst de kinderopvangtoeslag uitbetaald. Kinderopvangtoeslag wordt namelijk ook vooraf uitbetaald: rond 20 februari ontvang je de toeslag voor de maand maart.

Je kunt er zelf voor kiezen of je de kinderopvangtoeslag rechtstreeks naar Monkey Donky Speelhuis laat overmaken, of dat je de toeslag op je eigen rekening ontvangt. Monkey Donky heeft hiervoor een convenant met de Belastingdienst en wij worden jaarlijks door een registeraccountant geaccrediteerd. Wordt de toeslag rechtstreeks naar Monkey Donky overgemaakt, dan verwerken wij de hoogte van de toeslag op je factuur en incasseren wij bij jou enkel de eigen bijdrage. Ontvang je zelf de toeslag, dan incasseren we de volledige opvangfactuur bij jou.

Meer informatie over het financiële plaatje lees je op onze Veelgestelde Vragen pagina, in onze blogs en ons gratis ebook over de vijf meestgemaakte toeslagfouten.

Hulp nodig?

Kun je wel een helpende hand gebruiken bij het aanvragen of wijzigen van de kinderopvangtoeslag, of heb je vragen over jouw specifieke (financiële) situatie? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.

Tips en weetjes

We delen onze kennis graag met jou!  Hieronder vind je daarom een selectie van onze blogs over kinderopvangtoeslag. Doe er je voordeel mee!