Altijd hetzelfde liedje – Zingen op het kinderdagverblijf
“Di zijme wangetes en dit is mekiiiiiin!” En jij denkt, huh? Welk liedje is dat? We horen je denken; “Vast
Kosten kinderopvang berekenen met onze handige rekentool!
De factuur voor kinderopvang is voor de meeste ouders te verdelen in twee onderdelen: een deel kinderopvangtoeslag en een deel eigen bijdrage. De kinderopvangtoeslag is een financiële bijdrage voor de kinderopvangkosten vanuit de Belastingdienst. De eigen bijdrage is het deel dat je als ouder (na aftrek van de kinderopvangtoeslag) zelf moeten betalen. De Belastingdienst vergoed via de kinderopvangtoeslag maximaal 96 % van de bruto kinderopvangkosten. Hoe meer kinderopvangtoeslag je ontvangt, hoe lager de eigen bijdrage. En; hoe hoger jouw inkomen, hoe lager het percentage dat je via kinderopvangtoeslag vergoed krijgt. Het loont altijd om kinderopvangtoeslag aan te vragen, want ook als je met jouw inkomen in de hoogste inkomenscategorie valt krijg je alsnog 33 % van de opvangkosten vergoed.
Om kinderopvangtoeslag te kunnen ontvangen, moeten zowel jij als je eventuele toeslagpartner aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste is dat jullie werken, studeren, een re-integratietraject volgen of een inburgeringscursus doen. Ook aan de opvang waar je gebruik van maakt zijn voorwaarden gesteld; zo moet de opvang bijvoorbeeld geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang. De overige voorwaarden vind je op de site van de Belastingdienst.
Hoeveel kinderopvangtoeslag je uiteindelijk ontvangt, is van een aantal factoren afhankelijk. Bij het berekenen van de kinderopvangtoeslag wordt bijvoorbeeld gekeken naar het inkomen van de ouder(s), hoeveel uren de minstwerkende ouder werkt en het uurtarief van de kinderopvang. De Belastingdienst bepaalt elk jaar een maximum uurtarief. Je ontvangt kinderopvangtoeslag tot maximaal deze uurprijs. Hanteert jouw kinderdagverblijf of BSO een hogere uurprijs? Dan betaal je het verschil tussen de maximum uurprijs en het uurtarief van jouw opvang altijd zelf.
Nog een aantal handige tips:
“Di zijme wangetes en dit is mekiiiiiin!” En jij denkt, huh? Welk liedje is dat? We horen je denken; “Vast
Na een paar maanden zwangerschapsverlof en misschien nog wat extra vakantiedagen is het opeens zover: het werkende leven gaat weer
Hoewel het gebrabbel van je baby één van de schattigste dingen is die je ooit in je leven zult horen,