Kosten kinderopvang

Wat kost kinderopvang?

Kosten kinderopvang berekenen met onze handige rekentool!

De kosten voor kinderopvang: hoe werkt het?

De factuur voor kinderopvang is voor de meeste ouders te verdelen in twee onderdelen: een deel kinderopvangtoeslag en een deel eigen bijdrage. De kinderopvangtoeslag is een financiële bijdrage voor de kinderopvangkosten vanuit de Belastingdienst. De eigen bijdrage is het deel dat je als ouder (na aftrek van de kinderopvangtoeslag) zelf moeten betalen. De Belastingdienst vergoed via de kinderopvangtoeslag maximaal 96 % van de bruto kinderopvangkosten. Hoe meer kinderopvangtoeslag je ontvangt, hoe lager de eigen bijdrage. En; hoe hoger jouw inkomen, hoe lager het percentage dat je via kinderopvangtoeslag vergoed krijgt. Het loont altijd om kinderopvangtoeslag aan te vragen, want ook als je met jouw inkomen in de hoogste inkomenscategorie valt krijg je alsnog 33 % van de opvangkosten vergoed.

Voorwaarden voor kinderopvangtoeslag

Om kinderopvangtoeslag te kunnen ontvangen, moeten zowel jij als je eventuele toeslagpartner aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste is dat jullie werken, studeren, een re-integratietraject volgen of een inburgeringscursus doen. Ook aan de opvang waar je gebruik van maakt zijn voorwaarden gesteld; zo moet de opvang bijvoorbeeld geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang. De overige voorwaarden vind je op de site van de Belastingdienst.

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg ik?

Hoeveel kinderopvangtoeslag je uiteindelijk ontvangt, is van een aantal factoren afhankelijk. Bij het berekenen van de kinderopvangtoeslag wordt bijvoorbeeld gekeken naar het inkomen van de ouder(s), hoeveel uren de minstwerkende ouder werkt en het uurtarief van de kinderopvang. De Belastingdienst bepaalt elk jaar een maximum uurtarief. Je ontvangt kinderopvangtoeslag tot maximaal deze uurprijs. Hanteert jouw kinderdagverblijf of BSO een hogere uurprijs? Dan betaal je het verschil tussen de maximum uurprijs en het uurtarief van jouw opvang altijd zelf.

Goed om te weten

Nog een aantal handige tips:

  • Houd er rekening mee dat flexibele opvang of halve opvangdagen (ochtend of middag) niet standaard op alle locaties en/of groepen beschikbaar zijn. Dit is afhankelijk van de ruimte die de groep daarvoor biedt. 
  • Je bent als ouder altijd zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van de kinderopvangtoeslag én voor het doorgeven van wijzigingen aan de Belastingdienst. Dit doet de kinderopvang niet voor jou. Veranderen jouw werkuren, gaat je kind meer of minder naar de opvang of stopt je kind op de opvang? Dit moet je allemaal zelf doorgeven, via Mijn Toeslagen.
  • Handig: je kunt de kinderopvangtoeslag rechtstreeks naar Monkey Donky laten overmaken. Jij ontvangt dan enkel een factuur voor jouw eigen bijdrage.
  • Meer lezen over kinderopvangtoeslag en de kosten voor kinderopvang? Lees onze blogs 5 dingen die je moet weten over kinderopvangtoeslag en Kinderopvangtoeslag in 2024 of download ons gratis e-book Kinderopvangtoeslag: de 5 meest gemaakte fouten.
  • Hulp nodig bij het aanvragen of wijzigen van de toeslag? Laat het ons weten, we helpen je graag!

Heb je meer vragen?

Bezoek onze veelgestelde vragen pagina.

Tips en weetjes

Ontwikkeling kind
MonkeyDonky

De magie van de lievelingsknuffel: heeft je kind hier behoefte aan?

Een teddybeer, knuffelkonijn of tutteldoekje: de lievelingsknuffel is er in alle vormen en maten. De band tussen een kind en zijn lievelingsknuffel kan erg sterk zijn. Tijd om je er als ouder in te verdiepen: welke rol spelen knuffels in het leven van een kind?

Hoe ging dat vroeger toen jij opgroeide? Ging jouw lievelingsknuffel overal mee naartoe? Sliep je alleen lekker als ‘knuf’ binnen handbereik was? Je bent niet de enige. Grote kans dat je nu ook bij je kind(eren) ziet dat ze zich hechten aan een knuffelbeest.

Lees meer »